Welk kraampakket zit in een zorgverzekering?

Er is de afgelopen jaren heel wat veranderd op het gebied van de ziektekostenverzekering. De huidige zorgverzekering bestaat uit een vastgesteld Basispakket, waarin slechts een aantal handelingen ingebouwd zijn, waarvoor je verplicht verzekerd moet zijn. Al het andere kun je verzekeren via de aanvullende verzekeringen.

Kraampakket
Zo geldt algemeen dat voor het kraamzpakket geen vergoeding standaard is opgenomen in het Basispakket. Sommige verzekeraars bieden tegen een kleine vergoeding een pakket aan, zoals bijvoorbeeld bij Interpolis. Bij Zilveren Kruis wordt het kraampakket pas vergoed wanneer je een 2 sterren aanvullende verzekering hebt afgesloten. Het is dus niet zo eenvoudig om te achterhalen wat je wel en wat niet van een verzekering mag verwachten.

Voorbeeld van een kraampakket


Een voorbeeld van een kraampakket, dat tegen een eigen bijdrage van 23,50€ (inclusief verzendkosten) te krijgen is, is het pakket van Interpolis:
1x Alcohol ketonaat 70%
1x Inlegverband
2x Kraamverband
1x Matrasbeschermer
2x Navelstrengklem
10x Onderlegger 60 x 90 cm dun
1x Onderlegger 60 x 90 cm dik (extra absorptie) + slauch
1x Luiertape
1x Vloeibare handzeep
1x Handgel
1x Verbandwatten
2x Wondkompressen 8,5 x 5 cm
1x Stretchbroekje
5x Wondkompres 10 x 10 cm
1x Natalis Folder.
Het is misschien wel goedkoper om al deze producten zelf aan te schaffen. Het loont in ieder geval alles even naast elkaar te leggen. Dat geldt zeker wanneer je een duurdere aanvullende verzekering af moet sluiten om één kraampakket te krijgen.

Gratis kraampakket
Vaak krijgen jonge moeders een kraampakket gratis aangeboden via bedrijven. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kun je een kraampakket bestellen. Zo biedt VGZ een gratis pakket aan voor hen die aanvullend verzekerd zijn. Ben je dat niet, maar wel aangesloten bij VGZ dan kun je het pakket bestellen voor 21,25€ (inclusief verzendkosten). Soms gelden er speciale voorwaarden. Zo eist UMCzorg dat je voor de 5e maand de zwangerschap via hen geregeld hebt om, mits je een aanvullende verzekering hebt, in aanmerking te komen voor het pakket. CZ stelt dat het kraampakket gratis zal worden verzonden wanneer je je hebt aangemeld voor de kraamzorgservice. Hierbij blijft onduidelijk of dit via de Basis- of via de aanvullende verzekering geregeld wordt.

Algemeen
Het is, zoals met alles wat de zorgverzekering betreft een kwestie van ‘zoek de verschillen’. Bij de meeste zorgverzekeringen geldt dat wanneer je een aanvullende verzekering hebt, je een recht hebt op een gratis kraampakket. Het valt te overwegen om eens te zoeken op ‘gratis kraampakket’ om te zien of dat wat voor niets wordt gegeven, door anderen dan zorgverzekeraars, voldoet aan wat je nodig hebt. Een andere mogelijkheid is om zelf op zoek te gaan bij een drogisterij en apotheek om te ontdekken wat een pakket kost wanneer je het zelf samen stelt.

Kiezen
Normaliter zal niemand een zorgverzekering afsluiten omdat die een gratis kraampakket aanbiedt. Je kiest een zorgverzekeraar omdat je via de ouders al bij die verzekeraar zat of omdat je via een vergelijkingssite uitgezocht hebt welke het beste voor jullie is. Toch loont het om even wat tijd te nemen en de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen op een rij te zetten, zodat je bij de bevalling van een ding zeker bent, namelijk dat de kosten gedekt worden. Want ga je op zoek naar het kraampakket dan valt al snel op dat er grote verschillen tussen de verschillende aanbieders zitten. De een stelt, ondanks de aanvullende verzekering, bepaalde maxima vast. Zoals voor de ziekenhuisopname. Stel dat de maximaal te vergoeden kosten bij een paar honderd euro liggen, dan kan dit heel wat eigen bijdrage betekenen. Veel meer dan een kraampakket waard is.

Eigen risico zwangerschap en bevalling

Rondom je zwangerschap en je bevalling krijg je met verschillende zorgverleners te maken. Je wordt begeleid door je huisarts, een verloskundige en na je bevalling krijg je kraamzorg. Veel ouders komen daarnaast ook nog bij gynaecologen en kinderartsen. Wil jij weten welke kosten vergoed worden en welke kosten onder je eigen risico vallen? Je leest het hier.

Welke kosten van je zwangerschap en je bevalling worden vergoed als je een basisverzekering hebt?
Het grootste deel van de zorgkosten rondom je zwangerschap en je bevalling worden vergoed, ook als je alleen een basisverzekering hebt. De onderstaande zaken worden volledig vergoed:
• De begeleiding tijdens je zwangerschap. Meestal zijn dit consulten bij je verloskundige.
• De verloskundige hulptijdens je bevalling . Hieronder vallen ook de kosten van een gynaecoloog.
• De zwangerschapecho’s. Iedere vrouw krijgt tijdens haar zwangerschap minimaal twee echo’s: één bij 12 weken en één bij 20 weken zwangerschap. Als er extra echo’s nodig zijn, worden deze ook vergoed.
• De NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt vanaf 2015 volledig vergoed. Met de NIPT wordt tijdens de zwangerschap getest of je kindje het Downsyndroom heeft. Let op: deze test wordt alleen vergoed na een positieve combinatietest.
• Eventueel ziekenhuisverblijf. Deze kosten worden alleen vergoed als er een medische noodzaak is. Wil je in het ziekenhuis bevallen zonder dat hier een medische noodzaak voor is? Dan betaal je een eigen bijdrage.
• De kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed. Het is wettelijk bepaald dat je voor kraamzorg een eigen bijdrage betaald van €4,15 per uur.

Eigen risico en eigen bijdrage
Bij iedere basisverzekering is er sprake van een verplicht eigen risico bedrag. Je betaalt zelf voor zorg tot dit eigen risico bedrag is bereikt, daarna worden de kosten vergoed voor je verzekeraar. De kosten van je zwangerschap en bevalling vormen echter een van de weinige uitzonderingen hierop. Deze kosten vallen niet onder je eigen risico en worden dus altijd vergoed door je verzekering.

Let op: eigen risico is iets anders dan eigen bijdrage. Dit zijn twee aparte bedragen. Het bedrag dat je als eigen bijdrage betaalt, bijvoorbeeld voor kraamzorg, telt dus niet mee bij je eigen risico.

Welke kosten worden nog meer vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt?
De meeste kosten worden al vergoed door de basisverzekering. Er zijn echter ook kosten die alleen vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering hebt.
• IVF behandelingen. Tegenwoordig worden IVF behandelingen niet meer zomaar vergoed als je alleen een basisverzekering hebt. Sommige verzekeraars dekken deze kosten echter wel als je aanvullend verzekerd bent.
• Prenatale screening. Wil jij je ongeboren kindje laten testen op aangeboren afwijkingen? In sommige gevallen worden extra prenatale testen gedekt door de aanvullende verzekering.
• Zwangerschapscursus. Bij een aantal aanvullende verzekeringen worden de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed. Vaak geldt er een maximum bedrag per zwangerschap.
• De eigen bijdrage voor kraamzorg. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de eigen bijdrage voor de kraamzorg voor je.
• De kosten voor extra kraamzorg. Heb je behoefte aan meer kraamzorg? Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten hiervoor.
• Een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je door je zorgverzekeraar een kraampakket, met daarin onder andere een matrasbeschermer, kraamverbanden en een navelklemmetje, thuisgestuurd.

Wanneer is het verstandig om voor een aanvullende verzekering te kiezen?
Voor het grootste deel van de zorg rondom je zwangerschap en bevalling is een basisverzekering voldoende. Als één of meerdere van de volgende punten op jou van toepassing zijn, kan het handig zijn om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen:
• Je wilt IVF behandelingen.
• Je wilt in het ziekenhuis bevallen, ook wanneer daar geen medische noodzaak voor is.
• Je wilt geen eigen bijdrage voor de kraamzorg betalen.
• Je wilt meer kraamzorg dan standaard toegewezen wordt.
• Je wilt dat je zwangerschapscursus (deels) vergoed wordt.
• Je wilt een kraampakket thuisgestuurd krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *