Wat is zorgtoeslag nou precies?

In Nederland is iedereen verplicht om zichzelf te verzekeren bij een zorgverzekeraar. Dit is verplicht vanwege een aantal redenen. Stel je loopt over straat en je wordt ineens aangereden. Jij of mensen om je heen zullen dan de ambulance moeten bellen om je op te komen halen. Deze brengt je vervolgens naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar je verzorgd wordt aan je verwondingen. Het is zelfs mogelijk dat je hiervoor een operatie moet ondergaan.

Dit allemaal is heel erg duur en daarom hebben we in Nederland verzekeringsmaatschappijen. Hiervoor ben je je verplicht bij te verzekeren. Dit betekent in principe dat je met ze afspreekt dat je een vooraf bepaalde premie betaald per maand, en dat zij dan je ziekenhuiskosten en eventuele ambulancevervoer betalen. Maar dit is niet alles, zo moet je ook af en toe naar de huisarts voor consultatie of problemen met je gezondheid. Dit zit allemaal in het verzekeringspakket en wordt meestal wel vergoed. Een verplichte zorgverzekering heeft nog veel meer voordelen, maar dit artikel gaat vooral over de zorgtoeslag.

Zorgtoeslag is een bijdrage die je van de belastingdienst krijgt wanneer je minder dan € 36.022 verdient. Dit is een soort tegemoetkoming om je te helpen bij het betalen van je zorgverzekering. Iedereen die ouder dan 18 is en verzekerd is bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij heeft recht op zorgtoeslag.

Als je minderjarig bent, dan wordt dit automatisch samengevoegd in één bedrag en aan je ouders uitgekeerd. Je bent dan samen met je ouders verzekerd in één verzekeringspakket.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Je hebt recht op zorgtoeslag wanneer je:

  • Ouder bent dan 18 jaar.
  • Een Nederlandse zorgverzekering hebt.
  • Het inkomen van jou en je eventuele partner niet al te hoog is.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit en/of geldige verblijfsvergunning.

Zodra je aan al deze voorwaarden voldoet kun je bij de Belastingdienst een aanvraag zorgtoeslag indienen. Meestal krijg je hierover binnen 6 weken een antwoord.

Wijzigingen in uw situatie

Wanneer er wijzigingen plaatsvinden in je situatie ben je verplicht dit door te geven aan de belastingdienst. Dit is wanneer:

  • Je gaat ergens anders wonen en/ of verhuizen.
  • Je gaat trouwen en/of scheiden.
  • Je inkomen gaat veranderen.
  • Je een nieuwe rekeningnummer hebt.
  • Je de zorgverzekering opzegt.

Belastingdienst en zorgtoeslag

De belastingdienst toeslagen keert zorgtoeslag uit. De zorgtoeslag is een toeslag die afhankelijk is van het inkomen en is bedoelt  om op persoonlijke basis ervoor te zorgen dat de premie van de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar blijft. Voor kinderen onder de 18 jaar krijg je geen zorgtoeslag. Deze kinderen zijn namelijk gratis mee verzekerd.

De zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager  (gezamenlijk) verzamelinkomen. De zorgtoeslag is ingevoerd in 2006, als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel. In dat jaar  hebben ongeveer 5,1 miljoen mensen een zorgtoeslag aangevraagd. Vaak vragen mensen geen zorgtoeslag aan omdat ze denken dat ze al teveel verdienen. Zij denken namelijk dat het brutoloon bepalend is. Dat is niet zo, de basis van het recht op toeslag is het verzamelinkomen ( vaak gelijk aan het belastbaar inkomen). Dit verzamelinkomen is vaak lager door bijvoorbeeld de aftrek van betaalde hypotheekrente.

Als je wilt weten hoeveel zorgtoeslag je kan krijgen  klik dan op deze link.