Rekenhuur Huurtoeslag

Om de hoogte van de huurtoeslag te bepalen gaat de Belastingdienst niet uit van het bedrag dat u per maand betaald, maar van de rekenhuur. Doordat niet alle servicekosten meetellen voor de rekenhuur, kan dit voor u voordelig uitpakken. U kunt dan tot een hogere huur nog in aanmerking komen voor huurtoeslag. In veel gevallen vermeld de verhuurder op de huurspecificatie, naast het bedrag dat u per maand moet betalen, ook de hoogte van de rekenhuur. Is dit niet het geval? Dan kunt u eenvoudig zelf berekenen hoe hoog uw rekenhuur is.

Hoe bepaal je de rekenhuur?

Van alle mogelijke servicekosten hoeft u slechts 4 categorie├źn mee te tellen. Betaalt u servicekosten die hieronder niet vermeld staan? Dan tellen deze niet mee voor de hoogte van de rekenhuur!

  • Servicekosten die u betaald voor een huismeester
  • Schoonmaakkosten voor de algemene ruimtes.
  • Energiekosten voor de algemene ruimtes.
    (Hier vallen uw eigen energiekosten niet onder!
  • Kosten voor het gebruik van dienst- of recreatieruimtes.

Per categorie kijkt u hoeveel u voor deze diensten moet betalen. Is dit bedrag hoger dan 12 euro per maand? Dan hoeft u niet meer dan dit maximum van 12 euro per maand per categorie mee te tellen. Voor de rekenhuur heeft u dus nooit meer dan 48 euro per maand aan servicekosten.

Wanneer u deze servicekosten optelt bij de kale huur van uw woning heeft u de hoogte van de rekenhuur.