Huurtoeslag

Wie in een huurwoning woont weet dat de hoogte van de huur elk jaar hoger wordt. Om een huurwoning voor iedereen betaalbaar te houden is er de Huurtoeslag. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van uw inkomen en de hoogte van uw huur. In 2016 kan het bedrag van deze toeslag oplopen tot maar liefst € 4.100 per jaar.

Voorwaarden Huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Allereerst is het belangrijk dat het inkomen van u en uw eventuele medebewoners niet te hoog is. In 2016 kunt u tot een gezamenlijk inkomen van 30.000 euro bruto per jaar in aanmerking komen voor Huurtoeslag. Woont u alleen? Dan geldt er voor u een inkomensgrens van € 22.100 per jaar.

Ook uw woning dient te voldoen aan de eisen die de Belastingdienst aan een zelfstandige woonruimte stelt. Uw woning dient een eigen toegangsdeur te hebben die u zowel van binnen- als van buiten op slot kunt doen. Bovendien moet uw woonruimte een eigen keuken met water aan- en afvoer en aansluiting voor een kooktoestel hebben en een eigen toilet met waterspoeling. De badkamer mag u eventueel delen met andere bewoners. Woont u bijvoorbeeld op kamers, en heeft u geen eigen keuken? Dan kunt u geen Huurtoeslag aanvragen.

Woont u in een zogenaamde gesplitste woning, waarbij er op 1 huisnummer meerdere zelfstandige appartementen zijn? Dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de Belastingdienst. Doet u dit niet, dan rekent de Belastingdienst de hoogte van de inkomens van de andere bewoners mee in de berekening van uw toeslagen!